Fia-Stina Sandlund

 
 

E-mails from a person that we can call R. was presented in the publication Texst and it was possible to order them as a series to your own mailbox via SRc. Day by day, hour by hour you got to follow a series of fatale incidents that ends up in a catastrophe. Are you ready to take the good together with the evil?

In Swedish (sorry about that)

Från: R
Datum: ons 22 mar 2000 20.52.59
Till:
Ämne: Lugna gräsmattan

Hejsan.
Kul med morsan. Jag har en alkis hos mig som tittat på TV. Han är skärrad efter bråket i går och i förmiddags då polisen var där och körde iväg en kompis som bott hos honom ett par månader. I går blev han själv utknuffad och utelåst när han försökte bli av med kompisen, så han fick ligga över hos mig. Sedan har kompisen gått bärsärkagång slagit sönder koppar och en spegel, stuckit en kniv i soffan m.m. Så, han ville sova hos mig i natt eftersom han tycker det är så jobbigt att gå in till sin lägenhet och städa. Berättade för B som tyckte det lät otäckt, men det är det inte. Den andre försökte tränga sig in hos mig efter att polisen gett honom två tim att ge sig iväg. I eftermiddags kom några trevliga bekanta och körde honom till sjukhuset. Han är väldans dålig i bukspottkötteln m.m. "bråkstaken". Har inte så långt kvar lät det som. Den som är hos mig är lugn som en filbunke. På tal om demens så glömde jag sätta på plattan när jag bjöd på middag.
Jag ska följa med honom till lägenheten efter ishockyen och se om han inte känner sig bättre så han kan sova hos sig själv. Jag har varit lite som morsan mot de här alkisarna sista månaden, öppnat när de knackat på och gått över för att medla ibland. Alkisen som är hos mig är också populär i byn. Har varit stort pådrag i dagarna där många ringt till polisen och kummun för att bli av med bråkstaken, som egentligen inte var särskilt farlig. Nog bara desperat i går och idag för att han inte fick bo kvar. Alkisar i 50 årsåldern är helt ofarliga för folk i allmänhet. Fast det kan hetta till och leva om rätt ordenligt i bostaden och den de bor med. Att jag varit hygglig mot de här både beror på att jag ju redan hade bestämt flytta. Då gör det ju inte så mycket om de knackar på en kortare tid. Fast han som är hos mig nu, kommer inte knacka på så ofta nu när den andre är borta. Han har visst fått ett hårt slag i huvudet så att han talar långsamt och är så där typiskt snäll. Jag skulle också ha svårt att sova i min lägenhet om en massa glas och porslin var sönderslaget.
Det blir nog bra därborta. Då kommer jag hålla mig kort till Alkisar om det bor nån där. Det är väldigt jobbigt. När du kommer ner kan jag säga till den här alkisen nu att jag får besök, så knackar han inte på. Men, annars är han helt ofarlig. L råkade också ut för lägenhetsbråk ibland. Det liksom hör till när man använder sprit. kul med morsan. Vi får säkert med min extrasäng och datorn. TV däremot är så himla tung att jag nöjer mig med radion. Ska bli jättekul att flytta,
/R

Från: R
Datum: tor 23 mar 2000 13.56.19
Till:
Ämne: Bara lugnt

Hejsan.
Han som de förde bort igår "bråkstaken", som slagit sönder och krossat de mesta småprylarna hos den lugne snälle, var en sån här påträngande person som ofta skränande med hög och aggresiv röst, om han inte fick som han ville. Men, jag har precis som morsan kunnat snacka med såna också. Fast det blir jättejobbigt att ha inpå sig nån längre tid. Nu när "bråkstaken" är borta är det helt lugnt nu. De som knackade på så där "hårdhänt" hos han med hunden, när du och Ingrid var nere, hade gått fel. De trodde att nåra undomar som nyss flyttat bodde i hans lägenhet och inte ville öppna. Han med hunden, tog faktiskt sin hund och drog i väg till stan igår i fall det skulle börja gapas och smälla i dörrar igen. Han står inte ut med bråk, sa han. Alkisen som bor kvar, sov över hos mig i natt också. För att han var ledsen och skärrad över bråket sista tiden och allt som är sönderslaget i lägenheten. I dag kommer jag säga till att han inte får ligga över, eftersom han ju måste ta i tu med röran i sin lägenhet. Han hjälper till i en radio&TV affär, sopar och skär kartonger ett par dagar i veckan. Nåra han känner som tycker han sköter sig om han får dona lite i TV-affärn, han får några kroner till mat och lite begagnade kläder. Så, han tar väl med sig ett par stora TV-kartonger åt mig.
Fast jag ska meddela dig om “bråkstaken” skulle komma tillbaka till Maj. Kan ju hända att han försöker komma hit igen efter en runda på sjukhuset. Men, jag tror i alla fall inte han blir kvar här. Eftersom det är så många som står på den här lugna och snälla alkisens sida, så att ett helt gäng personer kör bort honom från byn. Är väl så att den här “incidenten” med bråkstaken är allt som skett i byn det här året.
Annars? Ja, så händer det säkert nåt liknande varje dag därborta hos er. När man förde bort “bråkstaken” i går? Ja, så var han inte särskilt farlig. En mager och sjuk stackare, helt nedgången av spriten. Innan? Ja, så har han faktiskt städat riktigt bra. De har väl bott tillsammans i 2 mån och de har blivit osams några gånger, men då har han inte slagit sönder nåt. Nu vet jag att den snälle och lugne tillsammans med flera andra försökt kasta ut honom sista tiden. Och, att det är därför som "bråkstaken" blev så desperat och slog sönder en massa saker för den andre. Så, det är lugn. Ångrar väl lite att jag tog i när jag mejlade B, för att visa att det rörde på sig här nere. B själv har ju med lite mer aktion i sina mejl.
Det som jag tror är värst med den här historien är faktiskt världen ser ut så här i mångt och mycket, så mycket olycka och elände i världen. Den lugne och snälle som låg över i natt tror jag har fått ett mycket hårt slag i huvudet, för länge sedan. Har för mig att nåt tak rasat ner över honom när han jobbade på ett bygge. Så, han har talsvårigheter. De här både alkisarna är ganska lika dom som morsan snackade med i Pressbyron när hon kom hem från kvällsskiftet. De är helt ofarliga för utomstående, men hade det ganska stökigt i sina lägenheter. Syrran hade ett par tjejkompisar som hamnade i spritmissbruk, efter skolan. Och, de hade det också så där. Jag hade varit mera utsatt om jag varit 20 år yngre. Att man är förtidspensionär och inte arbetar, gör att man har svårare att hålla distansen till alkisar om man får dem som granne. Mycket därför som jag valde att skaffa bostadsrätter på den tiden. Nu kvittar det eftersom jag ju hamnar i en medelålders pensionärsgrupp. På många sätt kan man nog säga att den här kontakten med alkisarna sista månaden har varit lärorik. Det är väldigt lätt att bli indragen i sånt här bråk om man inte är vaken. Den här gången bestämde jag mig nästan för att bli det under en kortare tid. lycka till med engelskan,
/R

Från: R
Datum: tor 23 mar 2000 17.16.45
Till:
Ämne: Gottegrisen rekommenderar

Tjena.
Den stackars bråkstaken är kvar i byn, utan pengar och nånstans att ta vägen. Kan bli knepigt för just mej. Framför allt om han blir bjuden på sprit hos nån. Han befinner sig ju i en väldigt desperat situation. Hela byn håller ögonana på honom och önskar väl att han ska dö i en kompination av sprit, somna ute och svält. Jag har inte släppt in honom i dag men varit ute och snackat med honom efter förre mejlet. Får han inte tag i sprit är jag inte särskilt orolig. Men, skulle han få det? Ja, så kan det hetta till igen. Han har ju ingenting här i byn att hämta, varför han rent logiskt kan ställa till det värre. Jag är nog lite inställd på att kanske hålla honom sällskap utomhus så han håller sig lugn. Uteslutet att släppa in honom. Det är väldigt jobbigt mentalt just nu. Det är ju frågan om en sjuk stackars människa. Frågan är om det här inte är ett grännsfall mot humanitära skylldigheter. De har väl gjort så här ett par gånger tidigare och tyckt att det ordnade sig.?Rent ideoligiskt har jag tänkt ta parti för den här stackars "kraken" i eftersnacket som blir i byn, när han är borta. Det är ganska hemst att se hur folk bara vill att han ska bort härifrån, utan att bry sig det minsta om sättet. Jag trodde ju han skulle få bli kvar på sjukhuset, så nedgången och undernärd som han är. Nu har jag käkat ris och tillplattad nötfärs. Och, så sitter jag här med 1/3 påse Ferrari, sånt här underbart sliskigt och eldrött snask med ordentligt tuggmotstånd. Säljs på Konsum just nu. Tror det kan öka såna här översättningskneg med flera %.frestelifrestat av
/R

Från: R
Datum: tor 23 mar 2000 19.07.36
Till:
Ämne: Dramatiskt dubbelt

Hejsan
Fortfaraande dramatiskt. Den stackars dödsjuke "bråkstaken" kan vara kvar i byn. Han hade brutit sig in hos den "snälle o lugne", som var här. Tror inte han kunnat bryta sig in genom ett låst fönster, utan i så fall var inte fönstret låst. "Bråkestaken" gick i väg för att ta sista tåget till stan, alldeles nyss, vilket för honom inte kan vara nåt bra alternativ. Utan, jag är lite rädd att "bråkstaken" missar tåget lite taktiskt och försöker få tak under huvudet här i byn. Speciellt som den snälle och lugne har fått tag i brännvin. Polisen ska visst vara informerad. Men, är det så att han är kvar i byn och att den lugne har brännvin hemma? Ja, så kommer det säkert hetta till när bråkstaken vill komma in hos den lugne och snälle om han inte öppnar. Hela grejen är ju, att man måste ta hand om den här sjuke "bråkstaken" på ett humant sätt. Man kan ju inte bara skicka ut honom på gatan. Det är ju inte "bråkstaken" som uppfunnit spriten. Utan, om nu folk vill skåla i champagne på Nyårsafton? Ja, så har man ju ett ansvar mot såna här sjuka krakar och inte bara knuffa ut dom på gatan. Verker lite som bråkstaken dragit, fast vad ska han kunna göra i stan i kväll och natt???
/R

Från: R
Datum: fre 24 mar 2000 13.39.03
Till:
Ämne: Vänner igen

Jorå, det var som jag misstänkte att den här stackars "bråkstaken" bytte taktik i går och gick över till en genomsnäll och ångerfull taktik för att hålla sig kvar i byn. Anade att han inte reste till stan igår. Grejen är ju att han kämpar för sin egen överlevnad. I tisdags provade han sån här maktspråk för att få bo kvar. Nu har han gått över till att vara snäll. Vi får se. Jag ska pejla läget fram till maj. Om de är sams? Ja, så tar de faktiskt hänsyn till om jag får besök. Är det grejer på gång? Ja, så kan vi skjuta på några dagar eller så kan du ligga över på nåt skysst pensionat. Kvinnor och barn är de faktiskt extra försiktiga mot. Bråkstaken är medveten om att jag inte släpper in honom i min lägenhet. Skyller på att jag har "dåliga" nerver och att han var svår att få ut sist när han trängde sig in genom öppna altandörren, som jag har öppen för katten. Ingen anledning till "oro". Jag tror dock att det kommer hetta till ännu än gång före Maj, så att båda eller bara bråkstaken är borta. Det är stora samtalsämnet i byn. Det finns ett sån här kompakt önskan att bli av med stackars "bråkstaken".
Hälsn, R
PS Undrar om jag inte ska slå till på en ask bananer i helgen.

Från: R
Datum: lör 25 mar 2000 13.47.01
Till:
Ämne: Dubbel lugnt

Tjena.
I dag är det kolugnt hos alkisarna. De blev väl sams igår. Båda ligger säkert och vilar upp sig. Den sjuka "bråkstaken" ligger faktiskt en hel vecka ibland, när kosingen är helt slut.
R

Från: R
Datum: lör 25 mar 2000 20.32.26
Till:
Ämne: Grejer på gång

Tjena.
Har varit lugnt idag så vitt jag vet. Men, när jag skulle vädra såg jag nån gömd på alltan. Det var en polis och de har spankulerat runt här på gräsmattan i timmar. Usch, det verkar som det har hänt nåt. Eftersom de är så onyktra och osams? Ja, så kan de ju göra varandra illa, menar jag. Nånting har det ju hänt eftersom man vaktar här utanför.
hör av mig om jag hör nåt nytt, R

Från: R
Datum: sön 26 mar 2000 13.21.10
Till:
Ämne: Det var allvarligt

Hej.
Det är mycket tragiskt. Den snälle och lugne alkisen lever inte längre.
Mejla i fall du orkar höra mera, just nu, eller föredrar att vänta med informationen.
hälsn, R

Från: R
Datum: sön 26 mar 2000 15.07.42
Till:
Ämne: Känns bättre att mejla

Hej ____ och ____. ____ fick ju ett mejl i går att en krimminalare var hos mig. Polisen utreder det som ett mordfall just nu. Fast jag tror deras osömja under veckan och den här lynchstämmningen mot den stackars sjuke bråkstaken i byn, är största orsaken till vad som hänt. När de drar så där himla ojämnt? Ja, så kan man ju inte bara “slänga” ut en människa på gatan. Det går ju varken med djur eller människor. Sommarkatter eller hundar klarar sig ju inte heller om man bara slänger ut dom. Lika dant med den här sjuke "bråkstaken" att han inte hade nån annanstans att ta vägen. Utan, då blir det ju bara ännu värre när han kommer tillbaka och försöker få bo kvar. Jag gillade faktiskt den snälle och lugne, som är död, han var väldigt originell och jättesnäll. Han hade nån hjärnskada från ett slag i huvudet, som gjorde att han hade det svårt att kommunicera. Han lät ju mer onykter än vad han var och så. Han hade antagligen jättesvårt att förklara för myndigheterna hur jobbigt han hade det med “bråkstaken”.
En polis förhörde mig om vad som hänt sista veckan. Jag avslutade med att jag inte uppfattat “bråkstaken” som särskilt farlig. Den lugne och snälle var mycket sjuklig också, fick svårt att andas då och då.
Det lustiga är att den snälle och lugne berättat för mig att polisen här i ______-hamn och ____-stad visst struntat i det här bråket. Men, att polisen i _______-borg tyckt det hela verkat allvarligt. Det här noterade också krimminalaren. Verkar faktiskt som polisen i Kristianstad och lokala polisen hade olika uppfattningar.
Verkar som om jag vet mest vad som pågått under hela veckan. Om jag kommer inkallas som vittne? Ja, så kommer jag rikta min kretik mot polisen och att man inte gav den sjuke bråkstaken vård. Även om man tycker sig ha gett honom "vård" tidigare och att han fortsätter att dricka? Ja, så måste man ta hand om honom på ett humant sätt.
Jag vet ju ingenting om hur han dog, den snälle och lugne. Men, det måste ju ha varit nån sorts våld inblandat eftersom man utreder det som mordfall. Men, han var väldigt sjuk han också. Är ganska säker på att man kommer framställa bråkstaken som en "mördare" i byn en tid framöver.?Polisen undrade i fall jag sett "bråkstaken" med nåt vapen, och det hade jag ju inte. De var också intresserade av i fall jag visste vem som kört "bråkstaken" med bil till ___-stad. Kriminalaren tyckte också min åsikt att "bråkstaken" inte verkade livsfarlig var intressant, att han inte nödvändigtvis skulle vara skylldig. Det kan mycket väl vara en tredje person inblandad. Bråkstaken kan ju ha bjudet dit nån farlig person för att skrämma den snälle och lugne till att sluta ringa polisen och låta bråkstaken bo kvar där. Och, så har det slutat med bråk.
Men, å andra sidan är det ju ganska trovärdigt att den här ovänskapen under sista veckan har trappats upp mer och mer så att det utbrutit ett farligt slagsmål.
Lite förvånad är jag över att jag tar det så lugnt. Eftersom jag tyckt så himla synd om båda. Tror nästan jag tagit det hårdare i fall jag kännt dom mindre och inte bott så nära. Ganska lustigt, egentligen. Jag var faktiskt mycket oroligare när jag såg polisen patrulera här utanför, misstänkte att de letade efter bråkstaken och var rädd att han skulle söka sig till mig på natten. Men, å andra sidan var jag inte så rädd för det heller. Jag har pratat en del med "bråkstaken" sista dagarna, att jag inte släpper in honom och att det började bli jobbigt för mina nerver, att det var så bråkigt. Jag bjöd honom på kaffe genom fönstret. Snackade hyggligt med honom utan att släppa in honom.
Katten gillade också den lugne och snälle när han sov över. Tog bara ett par timmar innan hon trivdes hos honom.
hälsn R

Från: R
Datum: sön 26 mar 2000 16.02.11
Till:
Ämne: Hoppas få vittna

Hej.
Jo, jag tror att lugnet beror på att jag deltagit i det här "bråket" från början, att jag tyckte nån av dem var särskilt farliga. De andra granarna tror jag upplever det som mycket mer skrämmande. Jag hade nog bra kontakt med båda. De tyckte jag var bussig.
Visserligen anade jag att nåt allvarligt kunde hända, att de skulle kunna göra varandra illa. Men, jag uppfattar fortfarande inte "bråkstaken" som farlig. Däremot har ju hans situation att bara bli ivägkörd av polisen gjort honom väldigt desperat.
Bråkstaken är häktad. Jag hoppas få vittna för att få säga att bråkstaken, som verkar vara huvudmisstänkt, ska få vård.
R

Från: R
Datum: mån 27 mar 2000 14.27.49
Till:
Ämne: Samma här

Tja.
Verkar vara samma artikel i tidningen här nere. Fast de tyckte det verkade mer som ett fylleribråk som urartat än direkt mord. Det här att han var känd av polisen för våldbrott är säkerligen tidigare fylleriebråk, ungefär som det har varit här hela veckan. Kan inte tänka mig att han var speciellt farlig när polisen plockade upp honom. Men, han är en sån här "bråkig" A-lagare som man ser på stan ibland, som gormar och står i. Som en parentes blev både han och den döde nerslagna för några veckor sedan, av några ungdomar i ______-hamn, troligtvis för att bråkstaken varit så där "stökig".
Jag tycker det är lite deppigt att gå till Lanthandeln, eftersom man har sån primitiv och enkel bild av bråkstaken. Inte ett spår av medkännsla eller så.
Polisen ringde på hos mig igår också, men eftersom jag gav min redogörelse i Lördags stanade de inte. I alla fall sa jag att det var fel att bara köra bort honom utan nånstans att ta vägen, eftersom det ju måste bli mycket värre om han kommer tillbaka igen, när de har varit osams hela veckan. Poliserna var också ledsna för det, att det finns för lite resurser framför allt inom vården. Eller det faktum att man helt slutat med att ta hand om såna här fall. Man bara skickar ut dom på gatan.
Bråkstaken har ju bara kämpat för sin egen överlevnad, dvs säga tak över huvudet senaste tiden. Var väl också därför han själv ringde polisen för att få nånstans att sova. Var väl enklare at få tak över huvudet om han erkände. Sedan? Ja, så tjänar han kanske på att inte erkänna.
börjar bli lite deppigt, R

Från: R
Datum: mån 27 mar 2000 15.20.32
Till:
Ämne: Skysst i byn

Hej.
Jag tror att byn är ovanligt skysst. De flesta tycker nog det är tragiskt, det som har hänt. Var borta i lanthandeln. Man sa inget. Jag var lite rädd för sån här elakt skvaller. Men, jag tror faktiskt att männisskorna har blivit mer upplysta sedan sextiotalet och inte frossar i andras olycka på samma sätt, som när vi var små.
Har annonserat ut tandemcykeln och kopieringsmaskinen idag. Kopieringsmaskien skänker jag gärna bort. Slog mig också att jag kanske skulle kunna skänka tandemcykeln till den här "loppismarknaden". Det går ju till välgörande ändamål eller vad det heter när idrottsföreningen får behållningen, mest ungdomar i byn. Jag har ju haft det bra här i byn och skulle faktiskt tycka det var kul om "idrottsföreningen" fick in några tusen på tandemcykeln. Inte så dumt än då tror jag. Tycker det är lite skenant att bara lämna nåt gammalt terminalbord, som man inte själv vill ha. Jag har ju den här vardagsrumslampan, som bara blir ivägen i Norrköping. Kökslampan tycker jag är lite kul att behålla fast det är synd att ena kupan är trasig.
Nu kan man ju inte göra nåt för de stackars alkisarna längre. Det är ju vad man borde gjort som känns deppigt att tänka på.
hälsn, R

Från: R
Datum: tis 28 mar 2000 16.08.16
Till:
Ämne: Tar mig en tänkare

Hej.
Nu har jag bestämt mig för att ta mig en rejäl grubblare över det som hänt. Det kom en snöstorm i går och strömmen stängdes av i natt. Så, jag låg och grubblade utan ström ända fram till eftermiddagen. Det här att det känns deppigt och jobbigt? Ja, det är det bara att jobba sig igenom, så att säga.
Jag är jättebesviken och blir arg när man talar om att sänka spritskatten på TV och radio just nu. Fick ett långt mejl av ____ om spritens elände som ett direkt gift med både fysiska och psykologiska biverkningar.
Annars känns det bra med flytten, R

Från: R
Datum: lör 1 apr 2000 14.59.35
Till:
Ämne: Ålrajt

Tjena ____. Det låter ok med _____-gatan. Trivs man inte får jag väl göra en liten mindre flytt. Vet ju inte om jag kommer trivas i ____-köping överhuvudtaget. En grej som är bra med _____ är att hon inte gillar att gå ut på dagarna. Utan det är först när det blir mörkt som hon vill gå ut. Jag bor längst ner.
Kul med morsan. Blir väl ok med eget rum. Hörde att ____ blivit lugnare igen.
Känns ganska deppigt med alkisarnas öde, men går väl över om några dagar. R

Från: R
Datum: tor 6 apr 2000 00.22.29
Till:
Ämne: Tror också på film

Tja, ____.
Kul att höra om firman. Tycker det verkar passa dig.
Jag funderade också på att Fia skulle kunna filma den här stackars "bråkstaken" i fängelset. Problemet tror jag är att han kan bli efterhängsen, liksom. Han har väl brännt hela sitt kontaktnät och kan väl bli rätt krävande om man är för snäll mot honom. Annars? Ja, så tänker jag på sista gången när jag snackade lugnt med honom. Jag släppte inte in honom för att han varit lite stökig och svår att få ut gången innan. Så jag hivade ut en kopp kaffe till honom genom fönstret. Då pratade vi om att han skulle försöka lämna byn. Fast han hade ju inget alternativ. Sedan? Ja, så fick de ju tag i sprit och han stannade kvar i den andres lägenhet. Men, jag tror att om Fia bara tänker på att inte bjuda honom till Göteborg om han blir fri, säga det till honom direkt? Ja, så tror jag den här "bråkstaken" kan vara en skysst person att göra en lågprisdokumentär om.
hälsa Fia att det ska bli kul att träffa henne, R

Built with Indexhibit