Fia-Stina Sandlund

 
 

The Philosophical room / Filosofiska rummet / 2004

In 2003 I produced features for ”Filosofiska rummet” (the philosophical room) for national radio, P1. These were short features combining autobiographical texts with interviews.

Kort utdrag ur transkribering av inslaget “Smuts”

Min äldre släkting bor ensam med sina katter. När jag besöker honom i den lilla byn visar han runt per bil. – Där ligger min frisör, men jag var inte där i år, säger han. Min släktings hår är mycket långt, för att inte tala om skägget. Det är verkligen jättelångt. En trekant som växer rakt ut och ner över bröstet. Han har en katt. Den är vild. Det ska den vara. Det är naturligt för en katt att vara vild. Det är alltså medvetet. Han är också vild, hahaha! Kattens ungar bor under badkaret. När de kikar fram under badkarskanten jamar de på ett klagande vis. Grå kissemissar som luktar avlopp med tofsar av gammalt papper, hudavlagringar och silverfiskar hängande i pälsen. Mjau. – Kolla, säger min släkting. Du ska börja åka motorcykel med mig. Det här är din hjälm. ?Han trycker dit den på mitt huvud med en knyck. – Ha, det var väl det jag visste – den passar perfekt! Du har så jävla stor skalle. Större än min, säger han och demonstrerar storleksförhållandet mellan hans och mitt huvud genom att trä dit hjälmen på sig själv. Kolla, för stor för mig, men åt dig är den lagom. Försent, inser jag att han kommer att sätta tillbaks den på, mitt huvud igen. Det svartnar för ögonen när jag känner hur hans hårfett och avlagringar tränger in i mitt hår och min skalp med ännu ett skratt. Jag har analyserat hans lukt: Bränd strömming (definitivt strömming), gammalt skinn och olja från motorcykeln, kattens lukt och någonting mer – bajs, han kan inte ha bytt kalsonger på länge. Men, jag vet ju varför. Vi har pratat om det förut. Om han tvättar sig kommer folk tro att han är normal. Och det är han inte.

Kort utdrag ur transkribering av inslaget “Smuts”

F: Ska vi gå runt lite härinne så att du kan visa mig var de äckliga punkterna finns? S: Mm okej, då går vi till sängen. (Går till sängen som är ett sovloft) S: Sängen är ju ett lite jobbigt ställe tycker jag för jag kan inbilla mig att, tänk om jag har kissat på mig. Det behöver inte synas för det kan ha hänt ändå. Och sängen är ju ett ställe som man är på rätt ofta och då blir det lätt ett ställe som jag tycker är äckligt. F: Hur ofta byter du lakan? S: Det kan vara olika i olika perioder. Men ja just att byta lakan… Jag har lite svårt att hantera själva liksom för jag måste bädda av sängen innan jag duschar liksom och själva täcket och kuddarna har väl blivit lite småäckliga de med och får inte smutsa ner golvet för jag har väl lite sådär att jag känner att smutsen hoppar och sådär. Så vi har ju ett speciellt system för att få på påslakanet t ex att det som är utsidan får inte nudda golvet för då blir golvet smutsigt av att lakanet som jag legat på kommer emot golvet. F: Sitter smutsen på täcket alltså? S: Ja, det är ju lite jobbigt för det kan vara några partiklar av kiss eller bajs eller nånting på och då är de inte tillräckligt rena tycker jag. F: Sover du bra? S: Skönast sover jag på natten om det är alldeles nybytt… Oj, nu blir jag kissnödig Hehehehehe… Men att aaa tyvärr är det ju så att om det är smutsigt så får man ju mer ångest men ibland om jag redan är smutsig då är det ju redan kört då kan jag var gladare… är det okej om jag springer på toaletten? Jag är alltid såhär att jag blir hysteriskt kissnödig… är det okej? Jag kommer tillbaka. F: Jag väntar…(Väntar, kommer på att jag ska spela in spolljudet från toaletten för det kan bli ett snyggt intro till hela inslaget i radio, ställer mig utanför toaletten och väntar) F: Kan inte du spola en gång till? (kran och spolljud genom dörr) S: Hördes det? F: Avisst! Kan du berätta lite om hur det var därinne? För det lät som att du tvättade händerna ganska många gånger? S: A, det blir väl så kanske om man har torkat sig så tvättar man händerna och så drar man upp trosorna och så kanske man måste tvätta händerna en gång till liksom, för att kunna stänga toalocket så att inte bacillerna hoppar. Och min avslutningsprocedur brukar alltid vara att jag måste tvätta händerna upp till armbågarna… Mina kompisar brukar reta mig lite för det, eller min pojkvän främst kanske… F: Hur ofta brukar du duscha på en dag? S: Bra dagar två gånger på en dag, men just nu är jag inne i en ganska duschig period faktiskt och ofta är det så här att när jag är på väg ut genom duschen så måste jag duscha igen och igen och skölja av mig igen, så det kanske blir femton små korta duschar liksom. Men där försöker jag ju att bara bestämma mig för att nu lägger jag av, så två, tre gånger är vanligast.

Built with Indexhibit